26.12.2022


SUOMEN POSETIIVARIT RY 20 VUOTTA

Suomen Posetiivareilla on juhlavuosi. Yhdistys on perustettu tammikuussa 2003 ja takana on 20 toiminnan vuotta. Alkuperäisten sääntöjensä mukaan Suomen Posetiivarit on perustettu posetiivareiden yhdyssiteeksi ja pitämään yllä posetiiveihin liittyvää kulttuuriperintöä. Yhdistyksen alulle laittajat olivat kaksi posetiivin uuden tulemisen pioneeria, Teuvo Ylitalo ja Markku Savijärvi.

Vuosien varrella yhdistys on järjestänyt tapahtumina mm. kevään 2003 ensiesiintymisen Järvenpäässä, mukana peräti 16 soitinta ja soittajaa, vuosien 2006-2008 leikkimieliset posetiivinsoittokisat Järvenpäässä, kansainvälisiä posetiivifestivaaleja Hämeenlinnassa 2007-2012, suomalais-virolaisen FinEst 2015 -festivaalikiertueen ja Tuusulan 2018 kansainvälisen festivaalin.

Lisäksi vuosiin on mahtunut kirkkokonsertteja, kollegojemme muistokonsertteja, tori- ja puistokonsertteja, museotapahtumia sekä hyväntekeväisyysesiintymisiä. Tavoite tallentaa kotimaista posetiivarihistoriaa on tuottanut kolme yhdistyksen julkaisua: 2017 tutkimusyhteenvedon ”Posetiivarit Suomessa, suomalaista posetiivihistoriaa 1700-luvulta nykyhetkeen”, 2019 soittajahistorian ”Merkillinen Mirtelli” ja 2020 historiakirjan ”Pyörii kuin posetiivin sokka – Tarinoita soittajista ja soittokoneista”.

Toiminta-ajatus on edelleen alkuperäinen; pitää yllä posetiivareiden ja mekaanisen musiikin esitysperinnettä, järjestää tapahtumia, koota yhteen harrastajakuntaa ja välittää esiintymispyyntöjä. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Markku Savijärvi. Vuoden 2023 hallituksessa ovat Harri Karvonen, Risto Laitala, Antero Pyykönen, Matti Paulus ja Riitta Ylitalo.

Vuoden 2023 yleisötapahtumat ovat vielä avoinna. Uutisia niistä voi seurata kotisivuillamme, Facebookissa tai yhdistyksen YouTube-kanavalla.

***

10.4.2021
Posetiivarit Vääksyssä 3. heinäkuuta
Tapahtumien ja kokoontumisten rajoitukset poistuvat vähitellen, ja posetiivaritkin pääsevät pitkästä aikaa ihmisten joukkoon. Asikkala juhlii tänä vuonna näyttävästi Vääksyn kanavan 150 vuotta. Osansa kansanjuhlaan tuovat myös posetiivarit. Suomen Posetiivarit ry:n soittajat esiintyvät juhlaviikon alla Kanavan Panimolla Vääksyssä iltapäivällä 3. heinäkuuta. Mukaan mielivät soittajat voivat laittaa viestin vaikka osoitteella posetiivifestivaalit@gmail.com. Puheenjohtaja Markku Savijärvi antaa tarvittaessa lisätietoja.

* * *

9.3.2021
Hyvät Suomen Posetiivareiden jäsenet


Koronakurjuuden jatkuessa koko vuosi 2020 oli hyvin hiljainen. Posetiivit soivat enimmäkseen netissä. Ainakin vuoden 2021 alkupuolisko näyttää saman kaltaiselta. Hallitus kuitenkin selvittelee kesän esiintymismahdollisuuksia.

Keväälle aiottu vuosikokous siirtyy todennäköisesti kesän loppupuolelle tai jopa syksyyn. Koska vuonna 2020 ei ollut juurikaan toimintaa tai isommin kulujakaan, hallitus esittää että tänä vuonna jäsenmaksua ei peritä lainkaan.
Jos koronatilanne ja rajoitustoimet vain sallivat, pääsemme joukolla soittamaan Asikkalassa heinäkuussa 5.7. alkavalla viikolla. Tuolloin Vääksyn kanava täyttää 150 vuotta, ja posetiivaritkin voisivat olla osa juhlaviikkoa. Mahdollisia esiintymispäiviä ovat alustavasti esimerkiksi 8. tai 10.7. Jos pääsette tai haluatte liittyä joukkoon, siitä voi etukäteen vinkata Markku Savijärvelle, markku@savis.fi tai 050 0511 3337. Tiedot päivittyvät aikanaan posetiivareiden kotisivulle www.posetiivi.fi.

Jotakin muutakin saattaa rajoitusten poistuessa ja terveysturvallisuuden parantuessa olla luvassa. Ulkomailla berliiniläiset valmistelevat heinäkuun alun festivaaliaan. Nordiske Lirekassvennerin ja Tarto Väntorelin tapahtumista ei tässä vaiheessa ole tietoa. Liettuassa uudistuu yritys järjestää joulukuussa maan ensimmäinen posetiivifestivaali.

Pyörii kuin posetiivin sokka -posetiivarihistoriakirjat ovat käyneet vähiin, lähes loppuneet. Kirjoittajalla ei ole enää kuin omat kappaleensa, mutta muutamalle halukkaalle kirja ehkä vielä voidaan järjestää pyytämällä yhdistyksen aktiiveilla olevia varakirjoja. Kirjan toisen parannetun painoksen voi lukea e-kirjana PDF-muodossa vapaakappalekirjastoissa, jolloin pitää vaivautua yliopistokirjastoihin tai Helsinkiin Kansalliskirjastoon.
Jotta posetiivit eivät aivan vaikene, moni ehtii toivottavasti soitella joko turvallisissa olosuhteissa tai nettivideoilla. Uutiset päivittyvät siis kotisivuilla ja posetiivareiden Facebookissa.

Suomen Posetiivarit ry.


* * *

28.8.2019

Posetiivareiden kirkkokonsertti ja syyskokous 17.11.2019

Hämeenkosken kappeliseurakunta ja Suomen posetiivarit ry tarjoavat posetiivien kirkkokonsertin Hämeenkosken kirkossa sunnuntaina 17.11. klo 15.

Mukaan tulevat esiintymishaluiset posetiivarit voivat ilmoittautua konserttiin joko yhdistyksen sivujen lomakkeella tai sähköpostilla posetiivifestivaalit@gmail.com. Samalla yhdistys pyytää ehdotuksia soitettavista kappaleista, koska
seurakunta painaa konserttiin käsiohjelman. Esiintyjille ei voida maksaa palkkioita, vaan seurakunnan pieni esiintymiskorvaus tulee yhdistyksen tueksi.

Konsertin jälkeen yhdistys pitää Hämeenkoskella vuotuisen syyskokouksensa. Tarkka aika ja paikka selviävät hieman tuonnempana.


* * *

19.1.2019

Hyvät posetiivarit ja posetiivien ystävät

Tervetuloa Suomen posetiivarit ry:n kevätkokoukseen keskiviikkona 20.3.2019 klo 17 Hyvinkäälle Hotel Sveitsiin. Tapaamisen tärkeimmät asiat ovat vuoden tapahtumien suunnittelu sekä hallituksen ja puheenjohtajan valinta uudelle kaudelle. Ja aina on hienoa tavata muita posetiivareita.

Samalla on tapana muistuttaa yhdistyksen jäsenmaksusta. Vuoden 2019 jäsenmaksun suuruus on 25 euroa. Sen voi maksaa tilille: Suomen posetiivarit ry, FI87 5680 0020 2876 17. Toivomme maksujen olevan tilillä helmikuun aikana. Myös uudet jäsenet ovat aina tervetulleita.

Jos kansainväliset posetiivitapahtumat kiinnostavat, näiden perässä voi löytää uusia elämyksiä: Pohjoismainen yhdistys Nordiske Lirekassevenner aloittaa festivaalikauden 10.-12. toukokuuta. Paikkana on Roskilde. Osallistuminen edellyttää Lirekassevennerin jäsenyyttä, ja he ottavat mielellään mukaan uusia suomalaisia. Internationale Drehorgelfreunde Berlin järjestää perinteisesti suuren Berliinin festivaalinsa 5.-7. heinäkuuta. Paikkana Berliinissä on
Breitscheidplatz. Vaikka ei itse esiintyisi, festivaali on jo kooltaan elämys. Tartossa on luvassa Tartu Väntorelin järjestämä festivaali 2.-4. elokuuta. Norjalainen Ringve Musikkmuseum järjestää posetiivifestivaalin Trondheimissa 9.-11. elokuuta.

Posetiivariyhdistys ei suunnittele kesälle 2019 kansainvälistä festivaalia. Mutta toivottavasti saamme järjestettyä useampia pienempiä tapahtumia eri puolilla maata.

Vihdin museo järjestää 20.3. klo 17 posetiiviaiheisen illan. Luvassa on muutaman soittokappaleen lisäksi tarinoita posetiivien ja posetiivareiden historiasta. Illan päähenkilö on legendaarinen Vallan hyvä, Passar bra, Vaalmont eli Alessandro Mirtelli, lajinsa viimeinen kiertävä soittaja ja onnenlehtien myyjä.

Yhdistyksen suurhanke, ensimmäinen laaja suomalainen posetiivien ja posetiivareiden historia, on edennyt käsikirjoitusvaiheeseen. Kuvattuna on soittimen historia ja maanosan laajuinen posetiivareiden historia, posetiivareiden saapuminen Suomeen ja italialaisten soittajien omalaatuinen siirtolaisuus, posetiivien kultakausi Suomessa sekä suurimpien kaupunkien soittajien kuvaus. Työn alla ovat mm. tärkeimpien posetiivareiden henkilötarinat, posetiivin kuolleet vuodet ja uusi henkiin herättäminen.

Yhdistys saa ajoittain tiedusteluja posetiivin hankintaa suunnittelevilta ja soitinta etsiviltä. Mikäli joku aikoo luopua koneestaan, siitä voisi antaa vinkin yhdistykselle.

Yhdistys käyttää tiedotuskanavanaan Suomen posetiivarit ry:n nettisivuja www.posetiivi.fi sekä Facebookissa sivuja Posetiivarit ja Posetiivifestivaalit. Mikäli haluaa päivittää yhteys- tai muita tietojaan, postia voi lähettää osoitteella
posetiivifestivaalit@gmail.com.

Yhdistyksen hallituksessa vuonna 2018 olivat Markku Savijärvi (pj), Harri Karvonen, Risto Laitala, Antero Pyykönen ja Riitta Ylitalo.

Terveisin Suomen posetiivarit ry


* * *

7.1.2019

Posetiivariyhdistykselle tulee ajoittain kysymyksiä henkilöiltä jotka mielivät oman posetiivin hankintaa. Mikäli joku posetiivien omistajista on aikeissa luopua soittimestaan, siitä voisi laittaa vinkin Suomen posetiivarit ry:lle. Näin mahdollinen ostaja ja myyjä voisivat löytää toisensa.

* * *

21.7.2018

Suomen Posetiivarit ry:n puolesta haluamme kaikki posetiivarit kiittää yhteistyökumppaneita heidän panoksestaan hyvin onnistuneeseen Tuusulan heinäkuun festivaaliin. Samoin kiitämme eri konserttien yleisöä lämpimästä vastaanotosta.

Kuvia tapahtumasta löydätte Facebookista #posetiivifestivaalit #posetiivarit

Hyvää loppukesää toivottaen!

Suomen Posetiivarit ry


* * *

3.5.2018

Hyvät posetiivarit ja posetiivien ystävät

Suomen posetiivarit ry on uusimassa verkkosivujaan, niin että otamme samalla huomioon myös EU:n tietosuoja-asetuksen vaatimukset. Käytännössä pitkään yhdistyksen etusivulla ollut jäsenluettelo yhteystietoineen poistuu ja etusivu uusiutuu tavallisemmaksi yhdistyksen etusivuksi kärkitapahtumineen ja -uutisineen.

Jäsenluettelon tilalle tulee uusi sivu Tilaa posetiivari. Nostamme sinne kaikkien niiden nimet, verkko-osoitteet tai yhteystiedot, jotka haluavat olla Posetiivareiden kautta tavoitettavissa esim. esiintymispyyntöjen takia. Tämän takia pyydämme niitä, jotka haluavat yhteystietonsa näkyville, näkemään sen vaivan että laittavat yhdistykselle vastauksena ne tiedot, jotka haluatte nostaa esiin. Samalla on tilaisuus korjata yhdistyksellä olevia vanhoja tietojanne. Postia voi lähettää verkkosivujen yhteydenottolomakkeen kautta tai osoitteella posetiivifestivaalit@gmail.com.

Tietosuoja-asetuksen mukaisesti meillä on toukokuun aikana tekeillä rekisteriseloste, joka kuvaa mitä jäsentietoja keräämme, miksi ja miten niitä käsittelemme. Rekisterissä olevat saavat pyydettäessä nähtäväkseen rekisteriselosteen ja omat tietonsa.

Tuusulan kansainvälisen festivaalin valmistelut ovat sujuneet hyvin. Mukaan on tulossa hieno joukko vanhoja ystäviä Japanista, Tanskasta, Norjasta, Ruotsista ja Virosta. Jos joku kotimaisista soittajista haluaa vielä ottaa osaa, kannattaa ottaa pikaisesti yhteyttä puheenjohtajaan. Jossakin vaiheessa tapahtuman on laitettava budjettinsa kiinni. Ja tervetuloa muutenkin Tuusulaan 17.-19. heinäkuuta. Ohjelma löytyy posetiivareiden kotisivuilta ja Facebookista. Tuusulaan tulee myyntiin myös festivaalin oma olut, belgialaistyylinen ale Posetiivari.

Posetiivin ja posetiivareiden historian kirjoittaminen etenee kaiken aikaa pikkuhiljaa. Tällä hetkellä myynnissä on vasta viiden euron kirjanen Merkillinen Mirtelli, joka sisältää lyhyen kuvauksen italialaisten posetiivareiden kulttuurista, Mirtellin tarinan ja Suomessa soittaneiden posetiivareiden nimiluettelon.

Terveisin Suomen posetiivarit ry


* * *

9.3.2018


Suomen posetiivarit julkistaa kesän kansainvälisen posetiivifestivaalin ohjelman ja toivottaa vieraat tervetulleiksi Tuusulaan. Festivaali on samalla osa Tuusula-viikon tapahtumia, konsertteja voi seurata heinäkuussa kolmen päivän ajan, ja mukana on soittajia viidestä maasta.

Festivaaliohjelma:

Tiistai 17.7.

11.00 Posetiivit soivat Jokelan keskustassa

15.00 Lastenkonsertti Kellokoskella Kinuskilla -kahvilassa

19.00 Klubi-ilta Krapin Mankeli -ravintolassa

Keskiviikko 18.7.

Posetiivi soi Hotelli Krapin aamiaisella

11.00 Lämmittelykonsertti Hyrylän toripaviljongilla

12.30 Esitelmä ”Merkillinen Mirtelli” Taidekeskus Kasarmilla

14.00 Pääkonsertti Krapin puistossa, sateen sattuessa Krapin pajalla

18.00 Klassisen musiikin konsertti Tuusulan kirkossa

20.00 Posetiivinen sirkusklubi Krapin pajalla

Torstai 19.7.

10.00 Konsertti Ainolan kahvila Auliksen nurmikolla, mm. Jean Sibeliuksen musiikkia

12.30 Päätöskonsertti Halosenniemen puutarhassa.


Ulkomaiset osanottajat ovat: Shibaraku Asakusa (Japani), Annelise ja Niels Holmsteen (Tanska), Ingrid Kalev (Viro), Jan-Evert Olbrink (Ruotsi) ja Elisbeth Uudevald (Viro).

Suomesta mukana ovat mukana mm. Harri Karvonen, Markku Karvonen, Seppo Lonnakko, Matti Paulus, Veijo Pesonen, Markku Savijärvi ja Kalevi Suojanen.

Festivaalin järjestää Suomen posetiivarit ry, pääsponsoreina ovat Tuusulan kunta, Hotelli Krapi, Krapin paja, LähiTapiola Pääkaupunkiseutu ja Ruosniemen panimo.

Tuusulan festivaalin aikana myynnissä on Suomen posetiivarit ry:n historiasarjan toinen julkaisu, 1900-luvun alkupuoliskon Uuttamaata ja Etelä-Hämettä kiertäneestä italialaisesta posetiivari Alessandro Mirtellistä kertova kirjanen Merkillinen Mirtelli.

Ruosniemen panimo valmistaa festivaalia varten pienen erän Posetiivari-olutta.

* * *savis.jpg

Parhain terveisin

Suomen Posetiivarit ry

Puheenjohtaja Markku Savijärvi
markku@savis.fi, 0500 513 337

www.posetiivi.net

Facebook


Posetiivareiden kirkkokonsertti ja syyskokous 17.11.2019