Suomen Posetiivarit ry on vuonna 2003 perustettu posetiivareiden ja mekaanisen musiikin harrastajien yhdistys, jonka tarkoituksena on mm. järjestää tapahtumia, olla soittajien ja yleisön yhteydenpitoväylä, tutkia ja tallentaa suomalaista posetiivarihistoriaa sekä muutenkin ylläpitää vanhaa posetiivin soittokulttuuria.
SUOMEN POSETIIVARIT RY 20 VUOTTA

Suomen Posetiivareilla on juhlavuosi. Yhdistys on perustettu tammikuussa 2003 ja takana on 20 toiminnan vuotta. Alkuperäisten sääntöjensä mukaan Suomen Posetiivarit on perustettu posetiivareiden yhdyssiteeksi ja pitämään yllä posetiiveihin liittyvää kulttuuriperintöä. Yhdistyksen alulle laittajat olivat kaksi posetiivin uuden tulemisen pioneeria, Teuvo Ylitalo ja Markku Savijärvi.

Vuosien varrella yhdistys on järjestänyt tapahtumina mm. kevään 2003 ensiesiintymisen Järvenpäässä, mukana peräti 16 soitinta ja soittajaa, vuosien 2006-2008 leikkimieliset posetiivinsoittokisat Järvenpäässä, kansainvälisiä posetiivifestivaaleja Hämeenlinnassa 2007-2012, suomalais-virolaisen FinEst 2015 -festivaalikiertueen ja Tuusulan 2018 kansainvälisen festivaalin.

Lisäksi vuosiin on mahtunut kirkkokonsertteja, kollegojemme muistokonsertteja, tori- ja puistokonsertteja, museotapahtumia sekä hyväntekeväisyysesiintymisiä. Tavoite tallentaa kotimaista posetiivarihistoriaa on tuottanut kolme yhdistyksen julkaisua: 2017 tutkimusyhteenvedon ”Posetiivarit Suomessa, suomalaista posetiivihistoriaa 1700-luvulta nykyhetkeen”, 2019 soittajahistorian ”Merkillinen Mirtelli” ja 2020 historiakirjan ”Pyörii kuin posetiivin sokka – Tarinoita soittajista ja soittokoneista”.

Toiminta-ajatus on edelleen alkuperäinen; pitää yllä posetiivareiden ja mekaanisen musiikin esitysperinnettä, järjestää tapahtumia, koota yhteen harrastajakuntaa ja välittää esiintymispyyntöjä.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Markku Savijärvi. Vuoden 2023 hallituksessa ovat Harri Karvonen, Risto Laitala, Antero Pyykönen, Matti Paulus ja Riitta Ylitalo.

Vuoden 2023 yleisötapahtumat ovat vielä avoinna. Uutisia niistä voi seurata kotisivuillamme, Facebookissa tai yhdistyksen YouTube-kanavalla.Alla posetiivareita Hämeenlinnan Taiteiden yössä 2022 ja Vääksyn kanavalla kesällä 2021.Posetiivarihistoria Pyörii kuin posetiivin sokka - Tarinoita soittajista ja soittokoneista on maan ensimmäinen laaja selvitys posetiivareiden ammattikunnasta. Painettua kirjaa on jäljellä vielä pari kappaletta. Toinen, täydennetty ja hieman korjattukin painos ilmestyi PDF-muodossa e-kirjana. Sitä voi käydä lukemassa Suomen vapaakappalekirjastoissa.

Kirjasta kiinnostuneet voivat myös ottaa yhteyttä posetiivariyhdistykseen posetiivifestivaalit@gmail.com.


Vielä sata vuotta sitten posetiivien kampi pyöri ja soitto soi. Posetiivari oli tuttu näky kaupunkien pihoilla ja kylien raiteilla. Posetiivit soittivat osin kansanmusiikkiakin, mutta etenkin kansan musiikkia aikansa laajalle rahvaalle, kertoo posetiivari Markku Karvonen lyhyessä posetiivarihistoriassa.https://youtu.be/WaESnFBJcZM

Posetiivarien uutisia voi seurata mm.Facebookissa ja YouTube-kanavalla.

Facebookyou_tube.jpg